Viva la Revolution???

[ad#Google Adsense]


[ad#Google Adsense]

No way, nu se poate asa ceva in vremurile moderne. Chiar nu se poate! Adica, vorbim de ONU, de drepturi ale omului, de tehnologia informatiei, de sms, de avioane care zboara cu viteza sonica si de… revolutie? Intr-adevar, in locuri in care nu a patruns acea boala a zilelor noastre, democratia, e firesc sa mai existe inca asemenea manifestari.

De fapt, ce tot zic eu? As putea enumera zeci si poate sute de cauze pentru care omul se revolta si pentru cauze mult mai minore. Daaar… cauza principala in cazul de fata este una politica si nu stiu daca as gasi nicaieri, in vremuri moderne, alta cauza pentru o revolta la nivel de mase. Si la moldoveni a fost la fel, au iesit in strada studentii si au sperat. Au sperat ca democratia va fi respectata, ca drepturile lor civice for fi puse inaintea lacomiei unui mandat, ca fraudele electorale vor iesi la iveala si ca lumea va afla si nu va sta cu mainile in san. Din pacate, socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Revolta din Iran pare trasa la indigo, mai putin frauda electorala. Ba chiar nu vreau sa fiu eu ala rau acum, dar mi se pare chiar putin antidemocratica. Cum asa? Pai sa vedem ce s-a intamplat.

Au fost alegeri, lumea a venit la vot (nu ca la noi :P) iar presedintele a fost reales cu 63%. Acum, spun eu, daca falsifici niste alegeri, nu pui din bun simt 3-4 procente in plus doar? Faptul ca la ei analfabetismul este mare (peste 75% din populatie) si ca votul se face in public sunt oare motive sa credem ca rezultatele au fost masluite? Dar ultimii x presedinti cum au fost alesi? Nu tot la fel?

Contestatarii se bazeaza pe doar cateva argumente. Unul dintre ele ar fi ca rezultatul alegerilor a fost anuntat la doar doua ore dupa inchiderea urnelor, desi in Iran voturile se numara manual (haha de parca la noi s-ar numara altfel) – la vot s-au prezentat peste 40 de milioane de cetateni; un alt motiv ar fi ca presedintele a castigat in toate provinciile electorale, inclusiv in orase unde nu era foarte indragit; un al treilea motiv ar fi fost ca acesta a castigat inclusiv in Iranian Azerbaijan – o provincie predominant azera, iar contracandidatul este etnic azer. Hahaha, asta ar fi insemnat ca Obama sa fi pierdut alegerile in Bronx 😀

Ce inseamna ca a castigat fostul presedinte? Ca asta va continua politica agresiva fata de Statele unite si ca va continua sa il doara in papuci de americani. O sa continue politica nucleara (singurul argument impotriva unei invazii americane, ca deh sunt vecini cu irakienii si au si ei campuri de petrol). Ma rog, nu sunt intr-ale politicii asa de tare si mai mult decat sa speculez nu am ce sa fac. Dar anumite lucruri sunt chiar trase de par, cum ar fi si aceasta revolutie de catifea.

[ad#Google Adsense]

About Cristi