Demografica – tu ce imi spui despre orasul tau?

[ad#Google Adsense]

Stateam acum cateva zile cu cineva la o cafea in Turabo Cafe, la Iulius Mall si discutam despre oraselele de provincie, micute si depopulate, fara nici o sansa de viata profesionala. Discutam ca nu iti ofera nici o sansa pentru a iti creste viata profesionala si ca odata plecati de acolo, te rupi de parinti, prieteni si tot ce ai avut aproape de suflet pentru cel putin 18 ani. Bineinteles, totul este relativ si stiu ca mereu ne vom intoarce catre locurile natale, acolo unde te-ai format ca om si de unde ai unele din cele mai frumoase amintiri. Sunt persoane carora le este rusine sa spuna ca si-au petrecut mai mult de jumatate de viata la tara si poate, pe buna dreptate, se feresc de indiscretia si superficialitatea celor care cu preconceptie ii considera tarani. Multa vreme am crezut ca voi fi privit drept un provincial tot restul vietii, dar am invatat ca provincialismul de care vorbesc toti rezida mai mult in comportament si nicidecum in origini. Odata asimilat de Bucuresti, am invatat sa imi respect originea si sa imi merg calea pe care mi-am ales-o eu, fara sa alterat de nimeni. Nu sunt un bucurestean in Cluj, si daca ma voi intoarce in Bucuresti, nu voi fi nicicum un clujean in Bucuresti. Voi pastra ceea ce consider eu ca am ales bun din experienta de-a lungul timpului.

Am sa pierd putin din caracterul filosofic al postului si am sa fac un top al oraselor dupa numarul de locuitori. Orasul in care am crescut, Slobozia, este unul dintre cele mai mici resedinte de judet din tara. Ultimul recensamant spune ca orasul are 52.677 locuitori. Mai mult decat rezonabil pentru un oras construit pe o asezare tiganeasca datand din secolul al XVII-lea si aruncat pe harta municipiilor artificial de Ceasca prin anii ’70. Orasul a fost construit artificial, in mijlocul Baraganului, si s-a dorit a fi un centru industrial al zonei. S-au ridicat peste noapte fabrici, un combinat, blocuri si strazi. S-a populat peste noapte cu oameni sositi din toate partile tarii. Multi il cunosc, pentru ca era punct de reper in drumul spre mare, dar nimeni nu stie nimic mai mult despre acesta. Si de ce ar sti? Orasul nu spune nimic din punct de vedere turistic sau social. Nu are monumente de vizitat pentru ca nu are o istorie, si nici discoteci pentru ca nu (mai) are tineri. Este, daca vreti in genul oraselor Calarasi, Alexandria, Turnu Magurele sau Oltenita, orase mentinute artificial in viata din cauza colosilor industriali prabusiti odata cu era ceausista.

Tu ce imi spui despre orasul tau?

Pentru ca juma de nume e “demografica”, am sa atasez topul oraselor in functie de populatie. Si daca vreti, comentam despre el tot intr-un comment pe care il veti lasa ulterior citirii 🙂

1. Bucuresti (1.921.751 locuitori)
2. Iasi (321.580 locuitori)
3. Cluj-Napoca (318.027 locuitori)
4. Timisoara (315.977 locuitori)
5. Constanta (310.526 locuitori)
6. Craiova (302.622 locuitori)
7. Galati (298.584 locuitori)
8. Brasov (283.901 locuitori)
9. Ploiesti (232.452 locuitori)
10. Braila (216.929 locuitori)

About Cristi