Index de prosperitate

[ad#Google Adsense]
prosperity-rank

Suna ca dracu’. Index de prosperitate, auzi. Toata povestea asta pare subiectiva, iar daca ownerii studiului ar fi fost finlandezi ar fi fost de inteles. Pe de alta parte, daca ar fi fost unguri sau bulgari, ar fi fost chiar o problema in sensul proverbului cu capra vecinului. Si da, sa moara din moment ce ale lor sunt mai cornute si mai multe, dar si ciobanul e vegetarian. Am descoperit studiul asta pe blogul unui coleg (thank you, Teo) si mi s-au parut destul de interesante criteriile de clasificare/ierarhizare a tarilor. Studiul a fost comis de Legatum Insitute un grup de research din… sincer sa fiu habar nu am, nu am descoperit pe situl lor din ce tara se trag; am observat ca in conducerea lor se afla un consilier la casa alba (e prea departe de mine shift-ul sau capsul), un consilier de congresman, un jurnalist si o aparatoare a drepturilor omului – i-am catalogat intr-adevar sueprficial dar nu despre ei e articolul asta asa ca am sa ma opresc aici.

Bun, deci tipii de la LI s-au apucat cu mainile de fund si au pus pe hartie un studiu despre prosperitate. S-au bazat pe vreo 9 criterii de departajare pe care am sa le insir eu in continuare, in ideea ca nu se vede prea bine scrisul din poza sau va e lene sa dati click si sa cititi direct de pe pagina lor. De fapt, am sa comentez putin despre ce au scris la Romanica si se vor subintelege, ca sa scap de efectul de teorie aruncata pe un colt de blog si peste care sare toata lumea 😉

Romania se claseaza pe un binemeritat loc 48 (nu, e de rau cuvantul binemeritat) si a fost intrecuta lejer de tari ca Hong Kong, Singapore, Trinidad Tobago, India, Bulgaria etc. Fiecare criteriu este tratat la sange si observ cum pe fiecare criteriu incepem bine si spre sfarsit dam cu bata in balta.

Fundamente Economice: suntem pe locul 52 in lume; cu un somaj de 5-6% plutim in media europeana – ceea ce nu au vazut ei, este numarul celor fara ocupatie, care nici drept de somaj nu au – e drept, aici ii batem pe indieni 🙂

Antreprenoriat si inovatie: suntem in top 40 si pe o panta ascendenta. Conform studiului, in 2007 s-au deschis 93,922 de noi afaceri. Conform crizei, 90% din aceste noi afaceri au dat deja faliment 😛
Stam cel mai bine la infrastructura IT pozitionandu-ne undeva in top 25.

Institutii Democratice: Cica aici stam bine, dar nu avem stabilitare politica. True, daca ne gandim ca guvernul Boc a fost al x-ulea guvern dat jos in ultimii 20 de ani. Locul 33.

Educatie: Locul 41 la nivel mondial si locul 6 in lume la capitolul LICEU. Pai stia Banica ce stia in “Ani de liceu”. In fond, in toate liceenele noastre exista ascunsa o Oana Sarbu care se zbate sa iasa.

Sanatate si virtute. Daca ma intrebau pe mine aici, well… as fi produs o serie de expresii licentioase legate de infrastructura. In ceea ce priveste doctorii, daca isi iau spaga la timp, am putea urca sigur chiar mai sus de locul 47 pe care ne aflam la momentul de fata.

Siguranta si securitate: 6 oameni din 10 in Romania se simt in siguranta sa mearga noaptea spre casa singuri. Imi aduc aminte de o intamplare petrecuta in ianuarie 90, dupa revolutie, cand vecinii mei au pus gratii la usile de la intrare, sa nu intre teroristii. Era o certitudine din punctul lor de vedere ca o plimbare dupa apusul soarelui echivaleaza cu un salt intr-un bazin fara apa. Un tanar locatar de pe scara se pupa de mama focului cu iubita lui in masina parintilor. Dupa pupat urmeaza rima, dar pentru asta masina nu mai e confortabila asa ca fata trebuia strecurata subtil in apartamentul parintilor, pensionari. O mica problema, insa: usa masiva de fier de la intrare, gratiile care nu dau nici macar sansa de a ciocani intr-un material conductor fonic. S-au codit, au incercat usa din toate unghiurile si incuietorile iar intr-un final, cand cineva a deschis au observat cu surprindere ca toata scara era intesata cu vecini inarmati cu furculite, desfundatoare de veceuri, cutite, topoare etc. Locul 40.

Guvernare: republica, bla bla bla locul 64. Pe scurt, romanul nu are incredere in niciunul dintre sisteme: judiciar sau electoral, in schimb are incredere in armata. Acum, nu stiu daca are legatura cu Gigi Becali dar in mod sigur stiu ei ce stiu.

Libertate: nu stiu cum au calculat ei chestia asta, dar am iesit pe un jenibil loc 78. Ok, suntem niste comunisti expirati, rasisti, xenofobi si vai de capul nostru in ceea ce priveste ideea preconceputa, dar nu stiu daca s-a pus vreodata problema in ultimii 20 de ani sa fii privat de libertatea de exprimare sau chiar fizic in urma expunerii ideilor proprii.

Capital Social: Si aici sunt putin dezamagit. Locul 102 ne pune in clasament pe undeva pe ultimele pozitii. Mai pe scurt romanii sunt de cacat. N-am sa intru in detalii pentru ca miroase. Si pentru ca ma grabesc sa ies la o tigara. V-am pupat!
[ad#Neogen 468×60]

About Cristi