Incendiul de la Armeneasca

[ad#Google Adsense]

[ad#Google Adsense]

Cu intarziere, intr-adevar, dar timpul nu a fost chiar aliatul meu in ultima vreme pentru a scrie articolul asta. Dupa cum bine stiti, pe 26 iunie, Noaptea Institutelor Culturale a concurat serios cu un alt spectacol, de data asta in aer liber, si anume “Spectacolul de Pirotehnie” din Armeneasca. Am locuit in zona exact cand se ridica aceasta cladire asa ca as putea spune ca stiu istoricul locului, mai mult sau mai putin.

S-a discutat foarte multa vreme pe marginea faptului ca acest mastodont nu are ce cauta intr-o zona de protectie a unui monument istoric, ba chiar au existat si niste proteste puse la cale de anumite fundatii. Ce nu prea stie lumea insa, este ca Biserica Armeneasca are un grad crescut de surpare din cauza panzei freatice destul de la suprafata in zona cu pricina. Consiliul local nu a alocat suficiente fonduri in acea vreme pentru a consolida solul, iar popimea s-a zgarcit la colaci si a preferat sa faca acatiste in loc sa plateasca un arhitect/constructor sa le scoata dracu’ din batatura. Asadar, ca si un compromis, au permis constructia si au obtinut in schimb consolidarea zonei dar si o renovare (sau hai mai bine sa zicem o remodelare spirituala) a casei parohiale. Ce nu stiau sfintiile lor e ca dracu din fantana s-a mutat peste gard, asa ca degeaba citesc acum evanghelia si stropesc cu aghiasma ca focu’ sfant este doar o urmare a celor chiar de ei decise.

Degeaba se arata cu degetul catre Lis, cel care teoretic a semnat proiectul, vinovatii morali nu sunt numai factorii de decizie din Primarie (apropos, in 2003 a fost semnat un alt aviz de constructie, base – stii ceva?) ci si cei de la Ministerul Culturii si Patriarhie.

Ipocrizia este boala grea. Simptomele apar de timpuriu si nu iti trebuie cine stie ce calificare sa le depistezi. Mai greu este cu tratarea bolii in sine pentru ca este cronica si nici macar un incendiu la locul potrivit nu o vindeca.

inainte
in timpul
si… dupa

Asa aratau birourile Millenium Business Center saptamana trecuta, inainte de incendiu. Cladirea de pe strada Armand Calinescu nr. 2-4 este in posesia scotienilor de la Aberdeen Property Investors si era estimata la o valoare de 52 de milioane de euro.
Cam trei ore a durat incendiul, timp suficient pentru cei care lucrau acolo sa isi dea seama ca au concediu cu plata pana la gasirea unui nou spatiu de lucru. (Hei, cine vine la mare? :D)
“O fi de la tamaie? Sau de la lumanari? Asta e! Iar mi-au trimis astia comanda de lumanari facute din ceara de contrabanda. Mmmm, dar ce se vede pe geamul clopotnitei? Sa le fi intrat musca in bere scotienilor? Poate fac economie la incalzire!”

About Cristi