Goana dupa (prima) casa

O saptamana de toata jena, asta am avut! Si cand zic jena, nu ma refer la numele vreunei cucoane, ca nu as avea de ce. Nu Jena, nici Jeni sau Geni sau cum mai vreti voi. A fost pur si simplu o saptamana in care abia am avut timp sa respir. Si drept urmare s-a vazut din plin in publicarea de articole. Primul care a “cazut” a fost internetul, iar apoi Dr.House. 🙂 Nu doctorul, ci serialul. Mai am o serie si ceva si gata si capitolul asta. Principala nominalizare la “Ia timpul si du-te” a fost programul prima casa si dorinta mea de a ma alatura gloatei in goana dupa primul camin. Am dat kix la linux, nu am avut timp de master, nu am putut face nimic. Dar am vizionat in schimb apartamente. Si vrand nevrand am tras si cu urechea in jur, la soaptele ce se spun despre programul asta, Prima Casa.

Sa va zic si ce am aflat. Durata maxima a unui credit este de 30 de ani, logic. Mi-au placut creditele alea care se acordau pe mai multe generatii. Stupid, as putea spune. Pai cu ce e vinovat plodul ca trebuie sa plateasca datoriile parintilor? Bine, ati putea spune ca acele credite nu se acordau pentru te miri ce, dar chiar si-asa, nimeni nu ar trebui legat de glie doar pentru ca altii au decis pentru ei. Iar chestia asta cu deciziile luate de altii pentru tine, nu numai ca iti ingradesc libertatea, dar iti si forteaza mana sa joci dupa cum canta ei. Dar asta ar fi un alt subiect de discutie.

Daca vrei un credit pentru Prima Casa trebuie sa ai un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Daca este mai mare, trebuie sa vari adanc mana in buzunar si sa scoti diferenta. Agentiile imobiliare au dosarele aranjate pe doua teancuri: tencul cu prima casa (si nu inseamna neaparat ca acei clienti au contractat credite Prima Casa, ci pur si simplu vanzatorii au case de pana in saij’ de mii) si teancul cu restul.

Rata dobanzii e o chestie tricky. De ce? Pentru ca bancile sunt obligate sa respecte instructiunile BNR si anume dobanzi egale cu EURIBOR modificata la 3 luni plus un maximum de 4% pe an la credite in euro, respectiv ROBOR si 2,5% la credite in pisici (cred ca pisica e urmasa leului)
Ceea ce este interesant, cred eu, este faptul ca odata semnat contractul nu va contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca. În afara de avansul de 5%, beneficiarii programului vor constitui un depozit colateral pentru garantarea dobanzii. Valoarea minim? a acestuia va fi egal? cu cea a trei rate de dobând?. Asta inseamna ca primele trei rate le dai moca, pentru a se asigura rentabilitatea din punctul de vedere al bancii al contractului. Trebuie sa isi scoata si ei parleala in vreun fel, nu?
Alte conditii: daca vrei casa, trebuie sa fie finalizata si (chiar nu stiu daca mai avea rost sa se scrie si conditia urmatoare) trebuie sa fie pe teritoriul Romaniei. Cumparatorii nu au drept de instrainare in primii cinci ani. Un alt aspect important este ca bancile nu au voie sa ceara comision de rambursare anticipata.

Eh, sunt multe de spus, dar sunt ferm convins ca deja stiati informatiile astea. A! Si ar mai fi ceva de spus. Ca sa obtii saij’ de mii, tebuie sa ai venitul pe familie pe la 750 de euroi, ceea ce e mai mult decat suficient. Din punctul meu de vedere insa, proiectul asta va creste preturile si atat. Bine, si va ajuta mai multi de-alde mine sa isi ia o casa, chiar daca in leasing. Dar parca vad ca incepe iarasi nebunia pe piata imobiliara si ajung mafiotii sa vanda bordee la zeci de mii de euro.

Am fost ieri la o vizionare pe Ferdinand. Un apartament cochet (cum spuneau ei in anunt), pregatit pentru programul lui pazvante chiorul aka prima casa. Adica, apartamentul costa pe la saij de mii de euro negociabil. Ca nu facea niciun leu din suma respectiva e alta poveste dar ceea ce ma face sa vorbesc despre el e faptul ca proprietarul ii spune agentului ca de saptamana aviatoare pretul cocioabei respective va creste la 65 de mii, ca a inceput proiectul balamuc. Pai bine, mestere! dupa ce ca nu face nici 56 de mii (pretul final) tu vrei sa il cresti la 65? Hai sa vedem datele cu pricina. Zona? Relativ ok, la intersectia Ferdinand cu Pantelimon, stradal, linistit, dragut. Blocul? Din 1900 toamna, mai exact de prin anii ’60. Mirosul blocului e din ala, iz de babaciune sfruntata, pe care nu ai putea sa-l scoti din ziduri nici cu 2 tone de var. Camerele in numar de doua, mici, cu tamplarie antica, cu un parchet de-atras fantomele, o dispunere ciudatica si ilogica, baie si bucatarie mici. Agentul, scolit prin Viena (asa se lauda el) spunea ca apartamentul asta e mai scump decat omologul lui din Viena sau Paris si ca nu intelege deloc piata imobiliara de aici. As fi adaugat ca nici eu, dar l-am lasat sa isi expuna in continuare argumentele/ofertele. Am plecat fiecare cu masinile lui, eu cu loganul cu oglinda sleampata, el cu un jipan de clasa nemteasca. Ne-am inteles sa imi trimita oferte viitoare pe mail, poate, poate.

Apropos, primii gorobeti au cumparat deja o casa. Deci, “se exista”. Am atasat si un clip preluat de pe videonews.

[ad#Neogen 468×60][ad#Google Adsense]

Acum va las, am o vizionare. Ne vedem dupa blocuri. 🙂
[ad#Google Adsense-2 – patrat]

About Cristi