Nuvela – Remember (Pagina 8)

Fusese un copil zbuciumat de cand se stia, intotdeauna a facut numai dracii iar maica-sa isi punea mainile in cap de fiecare data cand o lasa singura acasa. Nu exista vaza in casa fara prenandez si nu exista copac necucerit de micuta Irene; genunchii ei erau marturie celor mai nastrusnice ghidusii. Cand a primit in dar o bicicleta, a fost atat de fericita incat a pedalat pana la epuizare. Intr-un final, bicicleta a sfarsit sub prima masina iar ea speriata scancea pe asfaltul rece. Soferul a coborat din masina si a dus-o acasa. Tatal ei isi freca ingrijorat mustata lui stufoasa, o lua in brate si o mangaie bland pe par. Macar de-ar fi fost prima si ultima ei dracie. Alta data, in vizita la bunici, a plecat sa vada ratele la balta cu un baietel din vecini. Au gasit-o a doua zi in crangul de la marginea satului, numarand furnicile dintr-un musuroi urias, dupa ce cu mic, cu mare, toata suflarea mahalalei a plecat in cautarea ei.
A stat cateva zile in spital dupa ce a cazut in cap de pe toboganul din fata blocului. Doctorii nu i-au gasit nimic, desi a fost inconstienta mai mult de o zi. Ai ei au rasuflat usurati si de data asta, desi fiecare nazdravanie facuta lasa loc uneia si mai mari.
Intr-una din zile, a disparut iarasi de acasa. Orasul e mare iar oamenii nu sunt la fel de uniti si saritori ca cei de la sat. Degeaba s-au alertat vecinii, degeaba politia si-a intins peste tot antenele, timp de trei zile Irene nu a fost de gasit. Au gasit-o dupa trei zile acasa, pe canapea uitandu-se tacuta la televizor. Nu spunea nimic si cu chiu, cu vai, au reusit sa scoata de la ea o explicatie absurda. Spunea ca a fost la parinte si ca toata vremea asta a probat rochite si cel mai mult i-a placut rochita de mireasa. Ancheta politiei nu a rezolvat nimic, Irene nu isi mai aducea aminte nici un detaliu si isi repeta mecanic replica de fiecare data cand era intrebata.
Fusese un copil nascut la batranete, mama ei avea aproape de cincizeci de ani cand au lovit-o durerile nasterii. Tatal ei era un barbat mandru, militar de profesie dar ca parinte nu intra deloc in tiparele profesiei. Era iubitor si iertator la toate boroboatele singurei lui fiice.

About Cristi