A avea timp sau nu? – mituri in demolare (I)

Mi-am propus sa demolez saptamanal cate un mit. Adica, o expresie folosita de toata lumea care exprima un “adevar” general valabil. Una dintre acele expresii care te scot din sarite atunci cand le auzi, dar nu ai argumentele necesere pentru a le combate. Saptamana asta: “N-am timp”. De cate ori nu ati auzit “Imi pare rau, draga, n-am timp!”?

Faza cu timpul e simpla: n-ai chef de cineva, i-o trantesti: Ba, n-am timp! Pe bune! Adica eu, persoana importanta am chestii mai faine de facut decat sa iti cedez tie cateva din minutele mele vitale.
In alta ordine de idei, ii explicam cuiva teoria mea legata de timp. Adica, pentru fiecare gorobete de pe lumea asta ziua are 24 de ore. In concluzie, toti avem timp la fel. Cum ni-l prioritizam, deja este cu totul si cu totul alta problema. Ca una dintre prioritatile majore este sa supravietuim si ca pentru a supravietui avem nevoie de diverse chestii gen mancare, un acoperis asupra capului, zdrente si la propriu si la figurat, e deja partea a doua. Trebuie sa alocam o parte din timp unei activitati aducatoare de venituri. Pentru unii dintre noi activitatea cu pricina dureaza ceva mai mult de opt ore. Cate mai raman? Saisprezece. Presupunand ca locuim intr-un oras ceva mai maricel, ne ia minimum o ora drumul dus intors pana la serviciu, mai raman cincisprezece. O ora pauza de masa si paisprezece ore de petrecut altfel. Presupunand ca ne hranim inca vreo ora, ne facem siesta, ne bem ceaiul sau cafeaua inca o ora, mai ramanem cu doisprezece. Din care scadem somnul de frumusete -8 ore pe ceas- si ramanem cu 4 ore.

Acum, intrebarea se pune: ce facem in astea patru ore ramase? E suficienta vreme sa impacam si capra si varza? Pentru vegetarieni e mai usor pentru ca taiem capra. Pentru omnivori in schimb replica de baza se reduce la “Nu am timp” si-uite-asa ajungem iarasi la titlu, adica de acolo de unde am pornit cu dezbaterea.

Faza cu timpul e simpla: n-ai chef de cineva, i-o trantesti: Ba, n-am timp! Pe de alta parte, daca ai chef (aka timp) iti vei gasi mereu un spatiu in programul tau sa ingramadesti si activitatea cu pricina. Azi nu, poate maine. Si daca nu maine, in mod sigur vei gasi in zilele imediat urmatoare.

mit = demolat

Acum ca am demolat expresia “n-am timp”, astept cu drag propuneri pentru demolarea unui alt mit. Ma gandeam in rubrica asta sa abordez celebra expresie: “Ma doare capul” dar este in competitie clara cu “Hai sa fim prieteni”.

So… ai timp sa iti dai cu parerea? 🙂

Tags: , ,

About Cristi