Pasc fericit sau nu

[ad#Google Adsense]

Paste Fericit! Hristos a inviat! Cele mai auzite/raspandite vorbe zilele astea. Am primit 70 de semeseuri cu texte de paste. Sincer, le prefer pe cele de Craciun, le pune mai mult imaginatia la contributie. Adica, descriu ieslea, steaua, poate aduc si magii in discutie. Semeseurile de Paste ce pot aduce istoric? Ca a murit, a fost ingropat etc? Well… cui i-ar placea sa primeasca semeseuri morbide?
Eu sunt din sleahta celor care trimit semeseuri cu urari de sarbatori. Stiu, nu da bine, dar acum intre noi fie vorba, cum ai putea sa suni o agenda intreaga doar pentru a le spune “Salut ma, uite profit si eu de ocazia asta sa te mai bag in seama putin. Esti bine, sanatos? Da? Hai, paste fericit atunci, te-am pupat!” Nu la costuri ma refer, ci la actiunea in sine, sa te trezesti cu un telefon de la unu’ pe care nu l-ai mai auzit de un car de ani, interesandu-se de cum iti e. Ar fi fain, daca nu s-ar intrezari si o urma de ipocrizie aici. Asa ca traiasca semeseul si cine l-a inventat. Nu trimit niciodata mesaje lacrimogene, ma limitez la un sarbatori fericite si vreo doua urari de bine, ma abtin de la imbecilele metafore; nu fac istoria nici a nasterii si nici a invierii, pentru asta exista google. Cum ar fi sa vezi un povestitor pe tweeter? Ca pe semese.

Anul asta nu sarbatoresc Pastele. Refuz! Eu si familia Kranks, stiu, dar la mine sarbatoarea nu e de natura materiala. Iau o pauza de la sarbatorile astea pentru ca am luat o pauza de la mine, in primul rand. Nu mai simt pastele de multa vreme, de cand eram copil si ma imbarcam in sirul de babe cu destinatia biserica. Era singura biserica din Slobozia Mandra si acolo, era un târcovnic afon care canta pe nas si un popa tanar care numara colacii dupa fiecare reprezentatie. Deseori, ma duceam la biserica acolo si cantam, am petrecut o gramada de invieri in strana de acolo. Era bunica-mea saraca, cea care ma admira stand in genunchi in naos si visa la un viitor cu mine inginer sau popa. Pesemne saraca tragea sa ma vada popa mai degraba si vorbea admirativ despre vocea mea angelica femeilor din sat. Cand i-am explicat ca nu o sa ma fac popa pentru ca nu imi gasesc nevasta, a venit la poarta cu petitoarele in cateva ore. Ingineria nu e asa de banoasa ca miloaga bisericeasca si fraieri or sa se gaseasca intotdeauna sa creada in ceva absolut.
Niciodata nu imi voi aduce aminte de Paste ca de cel de-atunci. Asteptam dimineata pentru o inghititura de paine si vin si mi se parea totul atat de sfintit, incat chiar credeam ca anul cu pricina voi fi mai bun. Un paste fara ea, e ca un craciun fara zapada. Dar cum zicea poetul, toti suntem datori cu-o moarte.

Anul asta nu sarbatoresc Pastele. E primul meu paste departe de cei dragi, e primul meu paste pe care il iau in serios, daca vrei. Poate, in perioada recenta nu am anticipat importanta faptului, cat de mult inseamna pentru tine sa fii alaturi de prieteni, daca nu de familie in momentele astea. E o zi ca oricare alta teoretic, dar sufletul tau nu tine cont de formatul astrologic al zilei, ci de ceea ce se intampla in interiorul lui. Si nu iti poti da seama ce ai pierdut, decat atunci cand nu mai ai.


[ad#Google Adsense]

About Cristi