Ploaia, Vasile si mortul viu

Bai, ce-a mai plouat azi in Cluj. A turnat cu galeata, pe bune; numa’ bine de-o raceala asa… de marcat venirea toamnei. Bine ca m-a prins nepregatit. Stiam eu ca vine toamna, da’ parca nu ma asteptam s-o aduca si pe sora-sa iarna cu ea.

Sa va povestesc o faza tare, am ras cu lacrimi. Vine un prieten, cu o fata de parca vazuse pe scaraoschi, plin de cafea pe haine, cu parul zburlit si galben ca vai de el. Stateam la o tigara si ma uitam cu picura lin, de parca cerul asta fata ploaie pe banda rulanta. Scoate o tigara din buzunar, i-o aprind si incepe sa turuie precipitat: “Sa-mi bag, sa-mi trag, sa mor io ce-i fac lu’ ala, ca era sa ma omoare.” Stateam linistit de-o parte si il ascultam calm, incercand sa inteleg ceva. Nu lega doua cuvinte nici gand. L-am lasat sa se descarce si l-am intrebat ce s-a intamplat. Fumase deja juma de tigara si parca se mai calmase putin. “Cin’ era ma sa te-omoare?”, il intreb. Tipul asta, amicul meu, era dintr-o localitate de pe langa Cluj, Cojocna. Era un baiat bun chiar daca mai din topor, era un tip simplu si cu bun simt – crescut asa… cu frica lui Dumnezeu si cu respectul in san. Se uita la mine cum stateam calm si fumam si ochii lui se faceau mici, mici, incerca sa scuipe cuvintele dar nu ieseau si pace. “Vasile, ma… trage din tigara aia si imi povestesti pe urma.” “No, Cristi -zise, tu esti mai ardelean ca mine ma de-acum – da’ daca vedeai si tu pe dracu’, cum l-am vazut eu, nu mai stateai asa linistit.”. Vasile asta al meu avea niscaiva vecini carora le murisera o bunica. Isi traise muierea anii, vreo 90 la numar, asa ca i-au comandat sicriu la oras. Si pentru ca Vasilica e baiat bun si are dacie papuc, il trimisesera pe el dupa cosciug. Asta l-a luat pe Ioan cu el si sa plece amandoi la carat cosgiuge. Trebuia sa ia cosciugul dintr-o parte si o cruce de piatra de la o ruda de-a decedatei. Au saltat cosciugul si s-au dus sa ia si crucea. Acolo, paranghelie mare, ca de.. o data-n viata moare raposata. Au stat si ei la o palincuta mica si din vorba-n vorba, le-a mers licoarea la sufletel, pahar dupa pahar. Si au dat-o-n povesti cu strigoi si alte cele si Tinel, unul dintre ei spunea chiar c-a auzit-o pe raposata noaptea trecuta prin pod fugarind porumbeii. Si-au facut cruce si hai sa mearga acasa, sa duca bunurile saracilor oameni. Incarcara crucea-n masina si drum intins! Ar fi vrut si Tinel sa vina cu ei, dar na, erau doar doua locuri in fata in masina si alea ocupate.

Acum, se urca Vasile al meu la volan si da sa o ia spre Cojocna cu ochii-n paispe dupa masini de politie, ca deh, daca il opreau, nu-l intrecea nimeni la suflat in fiola. Si merge el ce merge, iar lu’ Ioan ii mergea mintea doar la baba fugarind porumbei prin pod. “Auzi ma, ce minciuni pe astia, ce porumbei fugarea baba ma, ca aia n-au nici pod.” Si l-a vazut pe Vasile facandu-se la fata cand verde, cand galben, cand rosu, cand iarasi verde. Bai si tipa Vasile o data si trage de volan brusc, ca au intrat cu daciuta direct in sant. Acum, ce se intamplase? In timp ce-si luau astia ramas bun de la gazde, Tinel se bagase in cosciugul din spate, ca nu care cumva sa il topeasca ploaia de-afara. Masina a plecat si asta, plictisindu-se probabil, a inceput sa ridice capacul la cosciug sa vada pe unde au ajuns si mai scotea din cand in cand cate-o mana, sa vada daca nu care cumva s-a oprit ploaia. Iti dai seama ca dupa povestile cu strigoi, dupa atata palinca ingurgitata sa mai vezi si ceva miscand in cosciugul pe care il transporti si eventual o mana balabanindu-se de pe-acolo, te pisi pe tine de frica. Asa ca Vasile al meu, si-a dat drumul in pantaloni si-a tras de volan intr-un reflex stupid bagand masina in sant.

Si chiar si dupa ce mi-a spus o parte din istorisire, tot nu era potolit. A trebuit sa vina Ioan, sa imi povesteasca restul ca el sa se calmeze. Si uite-asa povestea cu ploaia din Cluj si seara de pomina petrecuta de Vasile. L-am batut pe umar si i-am spus ca de-acum e pregatit sa transporte morti. S-a uitat la mine amuzat-speriat si a plecat fara sa mai zica nimic.

Tags: , ,

About Cristi