Politia din Cluj sta la japca

Se stie ca politaii au facut greva ca nu le mai ajung banii. Se stie ca guvernul a abordat masuri nepopulare de micsorare a salariilor si multi cetateni au fost afectati de masura cu pricina. Doctori, profesori, functionari, politisti etc. au venituri mult mai mici si este incorect fata de munca lor de-o viata si-asa prost platita sa li se taie acum o parte din banii castigati din greu. Nu despre asta vreau sa vorbesc acum, ci despre nesimtirea care-i impinge pe unii sa isi majoreze veniturile. Eu inteleg un lucru: asta ai facut o viata intreaga si acum e greu sa iti gasesti altceva. Nu conteaza ca nu incerci, schimbarea nu e privita de multi de bun augur. Ceea ce nu inteleg in schimb este de ce trebuie sa sufere altii pentru saracia ta. Ca doctor operezi pe spaga mai multa, ca profesor dai note mai mici si obligi copilul la meditatii, ca functionar lasi cozile si mai mari si abordezi o moaca si mai acra iar ca politai ce faci? Stai la mica ciupeala la coltul strazii si astepti sa pice. Si daca nu pica? Atunci faci tu sa pice.

Acelasi echipaj m-a oprit de doua ori in aceeasi zi, in acelasi loc. Prima oara au motivat ca e un filtru de rutina si ca verifica documentele. Am inchis ochii si am refuzat sa gandesc ca toate masinile oprite nu aveau numere de Cluj. Am plecat mai departe, mi-am facut treburile si m-am intors spre casa. La intoarcere, un alt garcian din acelasi filtru imi face semn sa trag pe dreapta. NU se prezinta si imi spune scurt motivul pentru care m-a oprit: aveti proiectoarele de ceata pornite. Avea dreptate, activasem proiectoarele din greseala, cu genunchiul, in momentul in care ma urcasem din nou in masina. Ii arat si lui ca le am la nivelul genunchiului stang si ca din cand in cand mai pornesc printr-o simpla atingere lampa de ceata sau chiar si proiectoarele. Nu sunt genul “smecheras” care merge cu proiectoarele doar pentru a avea mai multe lumini. Pleaca cu actele mele (pe care le verificasera cu vreo doua ore mai devreme tot ei) iar cand se intoarce imi spune sa cobor din masina. Ma ridic de la volan, cobor si ii reamintesc faptul ca m-au mai oprit o data tot ei pe motiv de verificare de rutina. Ma pune sa deschid portbagajul. Se uita lung si cu ciuda, probabil ca se astepta sa gaseasca marfa de contrabanda, daca nu macar vreun cadavru. Imi spune ca imi da 3 puncte pentru proiectoare moment in care m-am enervat instant. Am izbucnit atunci cand m-a intrebat ce fac eu in Cluj. Il intreb daca asta face parte din setul de intrebari pentru verificari de rutina. S-a pierdut, probabil ca nu se astepta la retalieri de genul asta. Imi spune ca si la mine in ILfov se fac verificari de rutina. Ii spun ca IL vine de la IaLomita, nu de la IlFov si ca putea sa observe asta in actele pe care mi le-a verificat de doua ori de-acum, in cazul in care chiar nu poate retine tabelul cu prescurtari judeteene. A inceput sa faca ca semaforul verde, galben, rosu, interschimbabil si balbaindu-se mi-a spus ca trebuie sa ma testeze cu etiltestul. L-am intrebat de ce si mi-a spus ca face parte din verificarea de rutina. I-am spus ca prima oara (acum doua ore) au sarit etapa asta si ca probabil nu era suficient de tarziu atunci si drept urmare nici timp sa beau ceva. (Prima verificare a fost pe la 20:30 a doua pe la 22:30). Mi-a dat un mustiuc pe care sa il pun in alcooltest si mi-a spus sa suflu neintrerupt timp de 7 secunde. Am suflat cu incredere data de cele doua ape tonice consumate si dupa cele 7 secunde de trompetat imi arata cu dezamagire 0:00. Ma trimite cu voce stinsa inapoi la masina pana completeaza el procesul verbal. L-am intrebat pentru ce proces verbal si mi-a raspuns ca data viitoare nu o sa mai folosesc proiectoarele. Dupa 10 minute, se intoarce cu actele, alt portact in care nu incapeau si un proces verbal.
Avea un ranjet pe buze de om ieftin care tocmai castigase la alba neagra si imi intinde tacticos actele si procesul verbal sa-l semnez. Ii spun ca nu semnez nimic, imi cere buletinul si dispare cu tot cu rictusul lui inca vreo 10 minute. Se intoarce cu un martor si ma intreaba sec: “Semnezi sau nu procesul verbal?”. Il intreb cum il cheama si ca trebuia sa se prezinte cu nume si functie din momentul in care m-a oprit. A dat-o in balbaiala si ma intreaba acelasi lucru inca o data. Ii spun ca e abuz ceea ce face el si ca de la un om al legii asteptam sa actioneze in favoarea cetatenilor si nu impotriva lor. S-a uitat cu sila catre mine si mi-a zis ca pot pleca. I-am multumit si m-am dus. O plangere la Comisariat si o contestatie depusa va fi suficient pentru a compensa amenda de 120 de ron primita. Iar cele aproximativ 45 de minute pierdute cu ei valoreaza in mod sigur mai mult de 120 de ron.

Un sigur cuvant am pentru adunatura de militieni pusa in sluja cetateanului: RUSINE!

About Cristi