Mercenar

[ad#Google Adsense]

Un mercenar este acea persoana care presteaza un serviciu indiferent de credintele proprii. Indiferent de angajator sau alti factori, el aduce la bun final treaba pentru care a fost platit. Mercenar este, daca vrei, sinonim cu profesionist. Toti tindem spre un profesionism desavarsit, indiferent ca este vorba de job, de un hobby imbratisat pana la dementa, chiar daca este doar o activitate “casnica” sau chiar una ocazionala, toti tindem spre un perfectionism actionat oportun din prisma celui care vrea sa vada lucrurile duse bine, la bun sfarsit. Suntem mercenari atunci cand iubim, atunci cand mergem la sala sau la cumparaturi, suntem mercenari la locul de munca sau in activitatile extracuriculare.

Cand iubim ne transformam pe noi insine, ne exploatam egoismul in altruism si ne dedicam actiunile unui singur zeu caruia ii aducem ofranda zi de zi. Cand iubim, ne lasam pe noi insine prada unei delasari totale, pentru un sarut obtinut in umbra unor sentimente covarsitoare; ne dezbracam de inhibitiile altruiste de care am dat dovada pana atunci, imbaindu-ne in marea de hormoni care ne navaleste. Chimia rezultata ne fericeste, dar suntem doar victimele unei potriviri perfecte, care nu tine seama de doi, ci doar de unul, din prisma celuilalt.

Suntem doar niste mercenari; platim tributul unui sine pacatos, un sine egoist care tanjeste dupa aprobarea unei situatii superioare celor anterioare. Fie ca este vorba de o persoana, de o actiune sau de o situatie caz, toti debordam de perfectionism si ne comportam ca atare. Sau cel putin asa ne imaginam. Ne setam un obiectiv si facem totul sa il atingem. Nu conteaza daca la un moment dat nu se mai intersecteaza cu fondul de baza care ne defineste.

Daca obtinem satisfactie intr-unul din telurile noastre, le aducem si pe celelalte langa, astfel incat atunci cand un lucru merge bine, le facem vrand nevrand si pe celelalte sa se invarta. Cineva imi spunea ca un barbat obtine fericirea in viata sentimentala daca viata lui profesionala merge bine. Coreland cele doua domenii care la prima vedere nu au nici o legatura, revin la ideea de mercenar – suntem abordati de viata si actionam in consecinta unui declic fara a ne da seama de fapt ca slujim niste interese meschine. Cu cat slujim scopurile unui tel, cu atat atingem satisfactii care poate nu ni le impunem sau chiar poate nu le dorim. In alt gen, o femeie devine o profesionista in jobul ei daca viata sentimentala atinge cote neintalnite. Bineinteles, sunt doar clisee dar raman general valabile atunci cand sunt aplicate pe un fond subiecti comun.

In momentul in care mergem la cumparaturi, ne orientam nu de putine ori spre ceea ce ar vrea altii sa purtam, fie ca vorbim despre un designer celebru, fie ca ne aducem aminte de sugestia unui prieten bun, fie ca trebuie sa respectam un cod vestimentar. La fel si atunci cand produsele din cos sunt de alta natura. Dar deja asta este o alta discutie.

Toti vrem sa luam Oscarul si stim ca acesta e dat de alti oameni dar potrivit slabiciunilor lor. Drept urmare, actionam conform judecatii celorlalti fara a tine seama de propria noastra judecata.

[ad#Google Adsense]

Tags:

About Cristi