Salina salinelor – Turda on rocks

Am fost duminica la salina salinelor, hell yeah man! E sare acolo cat cuprinde, ar linge-o toate caprele din lume si zau ca le-ar satura. Ok, let’s cut the bullshit si sa va povestesc aventurile mele prin sarea-n bucache bucate. Hai ca glumeam, nu a fost nicio aventura. Nici macar cand am fost la baie la Durgau sau cum Dumnezeu s-o numi.

M-a impresionat salina in primul rand prin… luminozitate. Mai vazusem vreo doua saline pan-acum, dar in ambele iti bagai lejer degetele-n ochi si nu simteai nici o diferenta. Asta de aici, in schimb, avea lift modern, o gramada de “bece” atarnand din tavan, sala de concerte, teren de mini golf, popice, lac pe care te puteai da cu barca, carusel etc (adica, cam atat). Am sa trantesc si pozele imediat sub si am sa continuu cu articolul, ca prea v-am obisnuit cu poze puse la sfarsit.

Acum ar trebui sa continuu descrierea salinei, dar sunt ferm convins de faptul ca exista un nenic mai descriptiv decat mine. Ati ghicit, nea Gugal. Baiatu’ asta o sa va spuna mult mai multe decat as putea eu acum. Da’ am sa mai fac vreo doua-trei observatii pe care nu le veti gasi prin brosurile intoarse.

Lifturile sunt moderne, dar gandite cu curul. Unul are capacitate de 4 persoane, celalalt de 7. Daca ultimul face cat de cat fata, la primul se face o coada luuunga cat salina insasi. 🙂 Dar ma rog, au avut ei motiv€ int€m€iate $a a£eaga ace$t€ variant€, nu? Drept urmare, coboratul pe scari e o alternativa destul de buna la asteptarea in coada.
Lipsa totala a marketingului e o constanta a obiectivelor administrate de stat. Pai pe timpul lui ceasca gaseai o gramada de suveniruri, fluturasi si vederi. Acum ciuciu. Nu tu o brosura, nu tu carti postale, nu tu ghid turistic (eventual), nimic. 🙂 Dar nu-i bai, ca doar bugetul are bani destui.
Lacul are barci de inchiriat iar senzatia cand vaslesti intre muntii de sare mi se pare deosebita. Te simti ca intr-o poveste intr-un lac subteran (unde chiar esti!). Preturile sunt rezonabile, cam 10 lei pe 20 de minute (parca). Si ca tot vorbim de preturi, intrarea in salina este 8 lei pentru studenti si 15 pentru adulti. Si daca ii faci cu ochiul tipei de la intrare, iti incaseaza doar jumatate de bilet. 🙂
In interior nu am gasit nici un chiosc de unde sa poti cumpara un suc sau un sandvis. La fel, bani necastigati. 🙂
Tunelul care duce catre camera principala este destul de lung, aproape de un kilometru, daca nu mai mult. S-ar fi putut folosi si chestia asta pentru a aduce un plus la buget. Un trenulet vintage ar fi facut diferenta. Cu costurile aferente, desigur. 🙂
Si pentru ca vorbim de iesiri/intrari, se gasesc doua bazine de apa sarata la unul dintre iesiri. Sunt relativ amenajate, dar doar in sensul ca sunt imprejmuite si pe margini ridicat un ponton de lemn. Nu prea exista locuri unde sa iti asezi sezlongul cearsaful; sezlonguri de inchiriat nu am vazut pe nicaieri. 🙂

Tags: , ,

About Cristi